Blogi

Keskustan kivijalka kuntoon

Keskusta koki eduskuntavaaleissa murskatappion. Pettymys on paikallinen, pettymys on valtakunnallinen.

Nyt on tehtävä rehellinen arvio siitä, miksi näin kävi ja miten eteenpäin. Keskustaväkeä on kuunneltava ja kuultava nyt herkällä korvalla. Uusi nousu tehdään yhdessä tekemällä. Puoluetoimintaa on uudistettava radikaalilla tavalla - puolueen linjasta on käytävä rakentava ja tulevaisuuteen luotaava keskustelu. Pintatason remontti ei nyt auta, vaan kivijalka on laitettava kuntoon.

Oman arvioni mukaan kenttäväki ja meihin viime vaaleissa luottaneet äänestäjät kokivat, että olimme tällä hallituskaudella Kokoomuksen polvella, vaikka tällä vaalikaudella Suomi nostettiin jaloilleen vaalilupausten mukaisesti.

Keskustalle hallitusyhteistyö Kokoomuksen kanssa on ollut aina hankala ja vaikea. Tämän osoitti myös vaalikausi 2007 – 2011. Olemme kyenneet uusimaan suurimman puolueen aseman punamultayhteistyössä. Näin kävi esimerkiksi vuoden 2007 vaaleissa.

Tänään nuollaan haavat, huomenna katsotaan tulevaisuuteen! Tappiossa on voiton siemen.

Keskustan on oltava rohkea ja pidettävä ääntä niiden asioiden puolesta, jotka koemme tärkeiksi. Tähän kuuluu myös rohkeus tunnustaa omat virheet.

Keskustan yllä on nyt paljon tummia pilviä. Tämä on rohkeasti tunnistettava ja tunnustettava. Tämä ei saa kuitenkaan lannistaa. Nyt on ryhdyttävä työhön ja toimeen. Olen vakuuttunut, että Keskusta tulee takaisin ja tolokun linjalle on edelleen tilaus. Nyt on kirkastettava keskustalainen viesti.

Vaalitulos osoitti, että politiikan kenttä on entisestään pirstaloitunut. Mikään puolue ei saanut yli 20 % kannatusta. Hallitusneuvottelut tulevat olemaan vaikeat. Keskustan on osallistuttava niihin. Tämä on kuitenkin tehtävä reilusti keskustalaisella otteella. 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Mitäs ette suun soittoon ja haukkumiseen vastannut. Törkeä muiden puolueiden räksytys&mustamaalaus koneisto kun puuttuu puolueelta tämän päivän netti maailmassa . Niin tuolleen käy . Joutilaat Youtube rähisijät vievät voiton .

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Persuille ja kepulle tulevaisuus on yhtä kuin nykytila.Persut olivat tällä kertaa parempia myyntimiehiä.Et sinäkään osta samalla kauppareissulla maitoa Prismasta ja Lidlistä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Keskustalle on ollut ominaista säännöllisesti toistuvat romahdukset Ahon hallituksesta lähtien. Kun keskusta on oppositiossa, se esittää alkiolaista kansanliikettä, jolle "köyhän asia" on tärkeä ja toiminnan ytimessä. Tämä kokoaa joukot ja takaa menestyksen. Kun sitten voimansa tunnossa osallistutaan hallitukseen mielellään kokoomuksen kanssa, puolue muuttuu kokoomuksen peilikuvaksi. Siinä menossa "köyhän asia" unohtuu tyystin neljäksi vuodeksi. Näin kävi silmiinpistävästi Vanhasen/Kiviniemen hallituksessa. Puhuttiin jopa keskustan ja kokoomuksen yhdistymisestä. Tämä hallitus oli oikein yliveto. Jopa kokoomukselaiset kehuivat, että näin kokoomukselaista politiikkaa ei ole milloinkaan tehty.

Keskustalaisen viestin kirkastamisessa ei ole ollut ongelmaa, mutta luotettavuudessa sitäkin enemmän. Äänestäjillä alkaa olla ikäviä kokemuksia turhan paljon.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Juha-Pekka Rusanen, tässä omat arvioni keskustan vaalitappion syistä

http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Toimituksen poiminnat