Blogi

Hoitajamitoitus kuntoon

Viime viikkojen aikana on keskusteltu vanhustenhoidosta ja sen tilasta Suomessa.

Paljastuneet epäkohdat ovat vakavia – ja kaikin puolin kestämättömiä. Niille pitää saada loppu.

Nyt ei ole kuitenkaan politikoinnin aika, vaan nyt pitää etsiä yhteisiä ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Kaikilla puolueilla on peiliin katsomisen paikka. Vanhustenhoidon ongelmat ovat syntyneet useiden vuosien ja vaalikausien kuluessa.

Päätöksenteon lähtökohtana on oltava, että jokainen ikäihminen Suomessa saa inhimillisen ja laadukkaan hoivan, asuipa hän sitten hoivakodissa tai kotonaan.

Monia toimia tarvitaan. Esimerkiksi hoitajamitoitus pitää laittaa kuntoon. Olen sitä mieltä, että hoitajamitoitus tulee nostaa nykyisestä 0,5 :stä 0,7 hoitajaan ja muutetaan suosituksesta pakolliseksi. Tämä päätös tukee myös raskasta työtä tekevän hoitohenkilöstön jaksamista.

Lisäksi sote on soudettava vihdoin ja viimein maaliin. Maakunnissa on tehty hartiavoimin töitä uudistuksen eteen. Nyt hanskat eivät saa tippua.

Olen sitä mieltä, että Suomi tarvitsee vanhusasiavaltuutetun rakentamaan yhä vanhusmyönteisempää yhteiskuntaa.

Ikäihmisiä pitää kuulla heitä koskevissa asioissa ja kunnioittaa heidän itsemääräämisoikeuttaan.

Tässä tilanteessa pitää ottaa kaikki keinot käyttöön inhimillisen ikääntymisen puolesta. Nyt tarvitaan ratkaisuja ja päätöksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"...Olen sitä mieltä, että hoitajamitoitus tulee nostaa nykyisestä 0,5 :stä 0,7 hoitajaan ja muutetaan suosituksesta pakolliseksi."

Minusta tämä mitoituksen lakiin saaminen yksin ei ole ratkaisu ongelmaan, vaan ensin olisi kehitettävä joku asukkaan kuntoa mittaava suure, jota voisi käyttää apuana mitoitusta määritettäessä. Tuolloin alenpi mitoitus voisi olla hyvinkin tuo 0,5 ja siitä sitten ylöspäin asteittain. Jos pääosa asukkaista on hyväkuntoisia ja he kykenevät selviytymään päivttäisistä toimistaan omatoimisesti, voisi mitoitus olla väljempi ja vastaavasti taas vuodepotilailla ja vanhuksilla, jotka ovat täysin hoitohenkilökunnan "armoilla", voisi mitoitus olla enemmänkin kuin tuo nyt esillä oleva 0,7.
Koko haarukka voisi olla 0,5 - 0,9 välillä, jolloin kun se helpottuisi toisesta päästä, niin se samalla antaisi toiseen päähän lisää resursseja.
Ja, asukkaan/potilaan kunnon märityksen pitäisi tapahtua vähintään kahden henkilön toimesta (lääkäri + fysioterapeutti tai hoitaja) ja se pitäisi tarkistaa vuosittain, jollei mitää isoa muutosta ole tuona aikana tapahtunut.

Matti Simonaho

Soini: Filippiiniläisistä hoitajista ratkaisu vanhustenhoidon kriisiin – ”He ovat työteliäitä, hyvää väkeä” - https://www.is.fi/politiikka/art-2000006002374.html

Koska lopetetaan formaattien kopioiminen Ruotsista ja kehitetään omaa Suomalaista elinympäristöä ja yhteiskuntaa - Suomalaisilla yrityksillä Suomessa?

Viitaten : https://www.expressen.se/kvallsposten/aldreboendet...

Matti Simonaho

"Vuokra: SEK 15 644 (1 493,95 EUR)

30 neliömetrin (luksus) hoitohuoneistojen vuokra on 10 000 Ruotsin kruunua kuukaudessa, sitten 3600 Ruotsin kruunua kuukaudessa ruoan osalta ja asukkaiden on myös maksettava Nackan kunnalle 2,044 kruunua kuukaudessa. Yhteensä: 15 644 kruunua (1 493,95 EUR) kuukaudessa.

Sitten on kustannuksia hygieniatuotteista, sairaanhoitokustannuksista ja kaikesta muusta, mitä asukkaat tarvitsevat jokapäiväisessä elämässä. Tämä tarkoittaa, että Silver Lifen asukas tarvitsee 18-20 000 Ruotsin kruunun (1 909,93 EUR) suuruisen eläkkeen verojen jälkeen.

Nackan vanhuuskeskuksen keskimääräinen vuokra on 6 612 Ruotsin kruunua. " (Google Translator)

Kuinka paljon Suomessa?

Pitääkö paikkansa : https://www.etlehti.fi/artikkeli/rahat/nain_elakke...

https://www.expressen.se/dinapengar/qs/valkommen-t...

Matti Simonaho

Olisko niin, että ulkomaalaiset voittoa tavoittelevat yritykset, veloittavat Suomalaisia eläkeläisiä enemmän kuin mikä on kohtullista?

Matti Simonaho

Silloin kun esimerkiksi hoiva -ala muuttuu pörssiyhtiöksi, pahimmassa tapauksessa hoitotyö jää vähintäänkin toissijaiseksi. On tehtävä voittooa, äärimmäistapauksissa hinnalla millä hyvänsä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Joidenkin lähteiden mukaan meillä Suomessa olisi jo nyt eniten hoitohenkilökuntaa per asukas kaikkiin muihin OECD - maihin verraten.

Olisiko kuitenkin kyse siitä, että tämä valtava henkilöstöresurssi ei olisi optimoidussa ja tehokkaassa käytössä palkkaansa nähden.

Ruotsiin vertaaminen on harhaista, sillä talouden positiot ovat Suomen ja Ruotsin välillä aivan erilaiset ja eri tasoilla.

Matti Simonaho

Lauri Kiiski; "Ruotsiin vertaaminen on harhaista, sillä talouden positiot ovat Suomen ja Ruotsin välillä aivan erilaiset ja eri tasoilla."

Jos tuo on totta, niin on harhaista tuoda Ruotsista formaatteja - esimerkiksi vanhustenhoitopalvelumalleja - Suomeen.

Matti Simonaho

Esimerkiksi ainakin yhden Attendoon investoineen Ruotsalaisen perheyrityksen tarkoitus on kerätä varoja perheyrityksen perustajan jälkipolville. Se mikä on voittoa k o Ruotsalaiselle perheyritykselle, on häviö Suomalaiselle yhteiskunnalle. Se ei ole Suomalaista yhteiskuntaa ja elinympäristöä kehittävää.

Toimituksen poiminnat